Om kokböcker

Tänk dig följande berättat av en författare till en kokbok.

Jag har ägnat hundratals timmar åt att läsa receptsamlingar i böcker och gamla, dammiga dokument. Allt detta har jag sammanställt på ett systematiskt, ja, kanske till och med vetenskapligt, sätt. Jag kan berätta allt för dig om matlagning, ingredienser, köksutrustning och hur de som lagar och äter mat tänker och känner. Läs om goda recept i mina böcker! Lär dig laga god mat genom mina böcker!

– Du tror verkligen på det kulinariska!

Va, nej! Jag tror inte på mat. Det finns inga bevis för att mat finns. Jag har aldrig ätit mat och har heller aldrig lagat mat. Men jag vill att du ska betrakta mig som expert på det kulinariska!

Testa nu att byta ut ”mat” mot Gud, ”det kulinariska” mot kristendomen, och ”kokbok” mot valfri boktitel av en ateistisk författare.

3 svar på “Om kokböcker”

 1. Inte riktigt samma sak…

  När det gäller en ateistisk bok så pratar författaren om vad ANDRA TROR PÅ.

  När det gäller en kokbok så pratar författaren om vad HAN SJÄLV VET.

  1. Hej Mikael – och tack för din kommenetar!

   Jag tror tyvärr du har missförstått liknelsen. Jag och många andra kristna möter ofta ateister, både på nätet och i vardagen, som VET och KAN allt om kristendomen. Jag har många gånger tvingats lyssna på föreläsningar om vad kristendom är, vad Jesus är och inte är, och hur jag ska tänka och känna för att vara kristen. För mig och många andra kristna känns detta som att bli föreläst om kulinariska recept av någon som förnekar att det finns mat (för det gör ateisten). Vanligtvis förnekar ateister att det finns någon kunskap som är baserad på personliga upplevelser och på så sätt utesluter de sig själva från att faktiskt lära sig vad kristen tro faktiskt handlar om. En sak det INTE handlar om är att rabbla fakta om kristus och kristendomen – du kan vara helt okunnig men ändå ta emot Kristus i ditt hjärta.

   Jag hoppas det blev lite klarare, Mikael. Läs gärna om inlägget ”Om kokböcker” så kanske poletten trillar ner.

   Bästa hälsningar,
   Hobbyteologen

   1. Nej jag har inte missuppfattat liknelsen, jag tycker bara att den är dålig.

    Det är naturligtvis möjligt för mig som är ateist att prata om och ha korrekt kunskap om din religion även om jag inte själv tillhör den (I mitt fall så har det som jag säger dessutom extra vikt eftersom jag en gång var kristen). På samma sätt som jag naturligtvis kan prata om och ha korrekt kunskap om barn, fast jag inte har egna barn.

    Jag har läst din historia men hittar inget svar på vad du jobbar med. Vad försörjer du dig på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *